Setelah dinyatakan lulus dengan nilai B (dan sedikit perasaan kecewa) pada sidang pendadaran skripsi saya yang berjudul “Analisis dan Perancangan Aplikasi Jejaring Sosial Penjualan Berbasis Web” akhirnya waktunya cari-cari kerjaan walaupun masih dalam masa revisi skripsi. Mulailah dengan join ke beberapa situs lowongan pekerjaan (BinusCareer, JobsDB dan Jobstreet). Sebenarnya BinusCareer dan JobsDB sudah lama saya join disana, tapi tidak pernah update resume dan tidak pernah melihat perkembangannya. Dilanjutkan kembali dengan mengupdate CV, termasuk pada website pribadi saya ini. Tapi setiap melihat requirement yang diberikan setiap lowongan, saya merasa semakin kecil dengan kemampuan minim yang saya miliki.

Kembali setelah berlibur bersama BNCC(Bina Nusantara Computer Club) 2004 di LKMM(Latihan Kepemimpinan dan Management Mahasiswa) pertama dimana saya menjadi senior setelah 3 tahun berkiprah dalam dunia organisasi kampus tersebut, saya mencari-cari kerjaan lagi via 3 situs percari kerja dan om google yang selalu ada di bagian kanan atas browser(opera & firefox) saya. Di LKMM saya juga sedikit berdiskusi dengan salah seorang senior hebat yang kini berkarir pada perusahaan telekomunikasi yang dimiliki oleh pengusaha yang sama dengan pemilik PT Lapindo. Dia sedikit sharing mengenai kehidupannya setelah lulus. Dia memilih untuk mencari sertifikasi dahulu sebelum bertanding dengan amplop coklat lainnya. Setelah itulah baru dia mengumpulkan CV-nya untuk dibagikan kepada kurang lebih 50 perusahaan di bidang mining, customer good, telco dan bank. Itulah 4 bidang yang menurutnya memiliki karir baik di bidang IT.

Saya mulai merasa bingung sebenarnya pekerjaan apa sih yang saya mau…, kambali saya mengajak segenap kawula muda yang telah lama terperosok di dunia kerja. Merekalah Muhammad Musthopha Hidayatullah aka Sir Pay(anak manajemen yang pernah tidak sengaja menjadi manager IT saya sewaktu saya menjabat sebagai koordinator fave (RnD & Project House BNCC) , Riky Kurniawan aka herowannabe (mainannya database di Bakrie), dan Donny Kurniawan aka spydermanvswolvarine (Sekarang berkiprah di detik.com). Ada beberapa quote yang saya ambil dari diskusi tersebut. Berikut celoteh nya.

………..
riky.kurniawan: org hebat karirnya itu ga pernah terlalu lama dan ga pernah terlalu sebentar di satu perusahaan
riky.kurniawan: kalo mau pindah..jgn terlalu pikirin offering materi, liat juga karir lo naik ato ga…
riky.kurniawan: spt yg gw dah pernah bilang kmarin ..mending lo atur strategi lo di awal ini. mau karir seperti apa gue mau nanti?
riky.kurniawan: karena 2-3 thn diawal karir, nentuin lo didepannya..
riky.kurniawan: klo lo salah..trus pengen ganti lagi, sayang 2-3thn lo..dan lo harus mulai lg dr awal
riky.kurniawan: klo mau jd marketing,,,mulai dr sekarang
riky.kurniawan: klo mau jd programmer, mulai dr sekarang
riky.kurniawan: semua karir bagus koq
riky.kurniawan: klo mau jadi gigolo, mulai juga dari sekarang
………..

………..
Donny Kurniawan: sebenernya si kerja dimana aja sama aja
Donny Kurniawan: yang penting kalo saran gw
Donny Kurniawan: loe harus cari perusahaan besar
Donny Kurniawan: yang banyak fasilitasnya
Donny Kurniawan: punya server sendiri atau collocation
Donny Kurniawan: punya fasilitas seperti kendaraan kantor
Donny Kurniawan: mobil kantor
….
Donny Kurniawan: trus bis cari perusahaan besar dengan banyak fasilitas
Donny Kurniawan: tinggal cari yang environmentnya nyaman
Donny Kurniawan: dimana banyak orang belajar sama2
….
Donny Kurniawan: di beberapa perusahaan java biasanya orang2nya cuek2
Donny Kurniawan: loe-loe, gw-gw
Donny Kurniawan: sama2 belajar
….
Donny Kurniawan: trus di detik loe juga di kasih waktu untuk belajar dan explore
Donny Kurniawan: diperusahaan lain blom tentu
Donny Kurniawan: misalkan ni, loe disuruh blajar java
Donny Kurniawan: maka loe deadline-nya juga dibuat sesuai dengan waktu yang loe butuhkan
Donny Kurniawan: mereka juga hitung learning curve-nya brapa minggu
Donny Kurniawan: trus develop aplikasi brapa minggu
Donny Kurniawan: ada indomie gratis juga, kecap, saos, milo, indocafe coffemix, teh, susu, aqua
Donny Kurniawan: kulkas
Donny Kurniawan: semua gratis
Donny Kurniawan: kalo meeting juga pesen makan dari luar
Donny Kurniawan: tapi ga ada uang lembur
….
Donny Kurniawan: mayoritas si detik itu php
Donny Kurniawan: tapi sekarang mulai beragam lagi
Donny Kurniawan: dengan java dan ruby
Donny Kurniawan: jadi kalo loe kesulitan ga ada yang bantu
Donny Kurniawan: kalo di detik saling bantu
….
Donny Kurniawan: environment-nya enak, dapet banyak ilmu, banyak fasilitas yang standard, indomie dan lain-lain, dan buat loe yang masi fresh graduate gajinya bisa di bilang mencukupi
Donny Kurniawan: 2-3 tahun di detik cukuplah buat dapet banyak ilmu

<<<<<DARI PAY>>>>>>
Mohammad Hidayatullah: klo kata bokap gw, di masa” mendatang, kerjaan yang aman ya jadi PNS
Mohammad Hidayatullah: kedepan gaji PNS minimal 10 juta (mulai dari 2010)

Inti dari percakapan tersebut berkisar mencari jati diri hidup ini dalam berkarir. Banyak yang perlu dipertimbangkan dari karir tersebut :
1. Gaji dan Fasilitas (kesehatan, peralatan, lembur, gaji tambahan dll)
2. Lingkungan kerja (lokasi tempat kerja, budaya, hubungan sesama)
3. Mendukung karir selanjutnya (jenjang karir, status permanen/kontrak, )

Berikut adalah target perusahaan yang saya inginkan

Kalo mau jadi programmer Java yang hebat dan di training seta ditempatkan di Bali :
1. sigma -> udah lolos seleksi tinggal diberangkatkan tapi mikir2 lagi, gak jadi ikut deh soalnya ada ikatan dinas 2 th
2. mitrais

Perusahaan
1. AdIns -> ada latihan, ditempatkan di bank, tapi gaji dipotong dia
2. detik.com -> ada modal Ruby, tempatnya asik, banyak kenalan lagi
3. astra graphia -> gak tau…., katanya sih keren

Bidang Pekerjaan
1. Telco
2. Cunsumers good
3. Bank

yang asik & bikin kepuasan tersendiri:
entertainment -> hahaha,,, ngarep, tapi kalo nge-mc gw lakonin lah
mengajar -> ini sih selingan doang, emang udah keturunan kali dari Bokap

tapi kata orang tua dulu, jodoh dan rezeki udah ada yg ngatur… gimana kita berusaha aja… jadi kerja dimana aja, sama aja asal serius… Banyak belajar nih dari blog http://priandoyo.wordpress.com/

Untuk itu Saya akan menindaklanjutinya di job expo (26/02/08) di BiNus… sekalian pengen ke BVoice, dah kangen nih pengen kesono lagi…

548 comments

1 5 6 7
  1. Pingback: white wall

  2. Sac Longchamp Pas Cher 25 December 2014 at 6:44 AM

    Reply

    Hey there, You have done an excellent job. I’ll certainly digg it and personally suggest to my friends. I’m sure they’ll be benefited from this web site.

  3. Hi there Dear, are you genuinely visiting this website regularly, if so then you will absolutely obtain nice knowledge.

  4. best dating sites 29 December 2014 at 4:25 AM

    Reply

    Good day! I simply want to give you a huge thumbs up for your excellent information you’ve got right here on this post.

    I am returning to your web site for more soon.

  5. http://www.editionsdupingouinmasque.fr 29 December 2014 at 11:32 PM

    Reply

    In truth, We did not expect something similar to apple ipad tablet through Apple inc. . -= Aminul Islam Sajib’s continue website… Yahoo or google PageRank Current: AISajib. com is actually PR3! =-.

  6. Saleh Stevens 30 December 2014 at 10:22 PM

    Reply

    Usually I don’t learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled
    me to check out and do so! Your writing style has been surprised me.
    Thanks, quite nice post.

  7. best dating sites 2 January 2015 at 12:10 PM

    Reply

    Simply wish to say your article is as astounding.
    The clarity for your publish is just nice and i could suppose you’re an expert on this subject.
    Fine with your permission let me to seize your feed
    to stay updated with coming near near post.
    Thank you a million and please carry on the gratifying work.

  8. www.garnerot.fr 6 January 2015 at 2:50 AM

    Reply

    Application challenge!! The change aspect with the honor is usually anxious. Please..

  9. http://www.abru-et-perrin.fr 10 January 2015 at 3:12 AM

    Reply

    do they offer a a kind of detector wherein our conversation mate will not are aware that i utilized camera recorders? simply ensuring that in this article.

  10. cheap fake oakleys 11 January 2015 at 7:41 AM

    Reply

    What’s up my colleagues, how is everything? Here it is in fact fastidious YouTube video clips collection. i enjoyed a lot.

  11. http://www.aerion.com.au/temp/ 14 January 2015 at 12:50 PM

    Reply

    Could you get this to a new worldwide application and so ipad-2 end users can take selling point of the bigger display?

  12. get in shape fast 16 January 2015 at 4:38 PM

    Reply

    I’ll immediately grab your rss feed as I can’t find your email subscription link
    or e-newsletter service. Do you have any?
    Please permit me realize so that I could subscribe.
    Thanks.

  13. Pingback: luottoa

  14. ray ban outlet 23 January 2015 at 12:24 PM

    Reply

    Another great unseen detector is Ystatus. com. New features is going to be additional soon.

  15. read review 26 January 2015 at 6:54 AM

    Reply

    I simply want to mention I am just all new to blogs and seriously enjoyed your web-site. Probably I’m planning to bookmark your blog post . You really have amazing well written articles. With thanks for revealing your webpage.

  16. Louis vuitton Baratas 26 January 2015 at 1:38 PM

    Reply

    Basically info! A person answered the actual problem My spouse and i submitted to StackOverflow.

  17. louboutin femme 27 January 2015 at 9:18 AM

    Reply

    Hi, a number of guy titled Blumenthal has now raised your infographic in addition to posted that in the site! My partner and i can’t say for sure when this individual received permission not really, therefore simply completing the item coupled. This is his or her url:

  18. good backlinks 5 February 2015 at 7:51 AM

    Reply

    4kgJc8 Well I definitely enjoyed studying it. This information procured by you is very useful for accurate planning.

  19. additional info 5 February 2015 at 12:37 PM

    Reply

    I just want to say I am just very new to blogs and honestly enjoyed your web-site. Very likely I’m want to bookmark your blog post . You certainly come with superb article content. With thanks for revealing your web site.

  20. try this web-site 17 February 2015 at 8:13 PM

    Reply

    I just want to say I’m new to blogging and site-building and honestly liked this blog. Likely I’m want to bookmark your site . You amazingly come with remarkable articles. Cheers for revealing your website page.

  21. madison wisconsin elearning 21 February 2015 at 3:42 PM

    Reply

    Web Courseworks is a Madison Wisconsin elearning company. Search Madison Wisconsin elearning for the best elearning company in Madison Wisconsin. Web Courseworks is simply the highest rated Madison Wisconsin elearning firm.

  22. Sung 25 February 2015 at 9:37 AM

    Reply

    I blog frequently and I truly appreciate your information. Your article has really peaked my interest.
    I’m going to bookmark your website and keep
    checking for new details about once per week. I subscribed to your Feed
    as well.

  23. Pingback: Google

  24. read this post here 4 March 2015 at 4:02 PM

    Reply

    I simply want to tell you that I’m new to blogging and definitely savored this website. Likely I’m likely to bookmark your blog . You surely have outstanding writings. Thanks for sharing your blog.

  25. www.w3ightl055.com 5 March 2015 at 5:46 AM

    Reply

    It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this outstanding
    blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your
    RSS feed to my Google account. I look forward to new updates
    and will talk about this blog with my Facebook group. Chat soon!

  26. http://www.w3ightl055.com 6 March 2015 at 8:38 PM

    Reply

    This is really interesting, You are a very skilled blogger.
    I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post.
    Also, I have shared your web site in my social networks!

  27. net 15 March 2015 at 1:19 AM

    Reply

    What are your standards of success for a blog? Readership? Quality? Is there a relationship between readership and quality?. . What did people with successful blogs do to make them successful? Was it a kind of “if you build it, they will come” thing? Do they actively market themselves? Do they associate themselves with other famous bloggers or websites? How does it happen?. . Do you have a blog? What do you do with your blog? Do you consider yourself successful? Why?.

  28. eebest8 18 March 2015 at 3:45 PM

    Reply

    Thanks again for the article.Really looking forward to read more. Fantastic.

  29. original site 18 March 2015 at 10:55 PM

    Reply

    I just want to tell you that I am just all new to blogging and site-building and certainly liked this web-site. Very likely I’m going to bookmark your website . You surely have beneficial stories. Regards for sharing your web site.

  30. net 20 March 2015 at 2:16 AM

    Reply

    How to add your blogspot address to google web search?

  31. garcinia di cambogia forum 23 March 2015 at 2:35 AM

    Reply

    I have been surfing on-line greater than 3 hours nowadays, but I by no means found any attention-grabbing article like yours. It is pretty value enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made just right content material as you probably did, the internet will be a lot more helpful than ever before.

  32. net 27 March 2015 at 6:03 PM

    Reply

    nanooi98sdf

  33. go to this web-site 30 March 2015 at 8:49 AM

    Reply

    I just want to mention I am newbie to weblog and really savored you’re web site. Probably I’m going to bookmark your site . You actually have really good articles and reviews. Thanks a bunch for sharing your website page.

  34. Normand 31 March 2015 at 10:19 PM

    Reply

    Very informative article, i’m regular reader of your blog.
    I noticed that your website is outranked by many other websites in google’s search results.

    You deserve to be in top10. I know what can help
    you, search in google for:
    Omond’s tips outsource the work

  35. shaker gorham thats entertainment 1 April 2015 at 2:32 AM

    Reply

    Hi! I could have sworn I’ve been to this web site before but after going through some of the posts I realized it’s
    new to me. Anyhow, I’m certainly pleased I discovered it and
    I’ll be book-marking it and checking back often!

  36. links boxed onyx 4 April 2015 at 7:00 AM

    Reply

    I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what
    all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours
    would cost a pretty penny? I’m not very web savvy so I’m not 100% certain. Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
    Thanks

  37. how to get pregnant 4 April 2015 at 4:05 PM

    Reply

    Hello! Do you use Twitter? I’d like to follow
    you if that would be ok. I’m absolutely enjoying your blog and look forward to
    new updates.

  38. match.com promo code 6 April 2015 at 11:25 AM

    Reply

    Hey I know this is off topic but I was wondering
    if you knew of any widgets I could add to my
    blog that automatically tweet my newest twitter updates.
    I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time
    and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
    Please let me know if you run into anything. I truly
    enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

  39. crorkz 8 April 2015 at 12:24 AM

    Reply

    Nkq5UH It’s actually a nice and helpful piece of info. I am happy that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

  40. discontinued manufacturer g 9 April 2015 at 3:17 AM

    Reply

    You really make it seem so easy along with your presentation however I find this topic to be
    actually something that I believe I’d by no means understand.
    It sort of feels too complex and very large for me.

    I’m looking ahead on your subsequent put up, I will attempt to get the hold of it!

  41. gucci kids outlet online 15 April 2015 at 12:19 PM

    Reply

    thank you for share!

  42. tickled 23 April 2015 at 3:00 PM

    Reply

    Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog
    loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the
    blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

  43. tickled 24 April 2015 at 1:48 PM

    Reply

    Im based in London have worked as a secretary for more than 10 years and have an HND in Business Studies but am tired of admin work and office politics and would like to do something more creative- change careers.. . I write in my spare time and have attended an advanced writing course for the past 3 years. I like reading and would like to see if I could train to teach creative writing in further education or and English /English literature. I would also be grateful if I could get any info on what qualifications you need to be able to teach English as a first language and Basic literacy skills.. . Thanks. Any advice would be great regarding training in London..

  44. Pingback: Blue Coaster33

1 5 6 7

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *