Setelah dinyatakan lulus dengan nilai B (dan sedikit perasaan kecewa) pada sidang pendadaran skripsi saya yang berjudul “Analisis dan Perancangan Aplikasi Jejaring Sosial Penjualan Berbasis Web” akhirnya waktunya cari-cari kerjaan walaupun masih dalam masa revisi skripsi. Mulailah dengan join ke beberapa situs lowongan pekerjaan (BinusCareer, JobsDB dan Jobstreet). Sebenarnya BinusCareer dan JobsDB sudah lama saya join disana, tapi tidak pernah update resume dan tidak pernah melihat perkembangannya. Dilanjutkan kembali dengan mengupdate CV, termasuk pada website pribadi saya ini. Tapi setiap melihat requirement yang diberikan setiap lowongan, saya merasa semakin kecil dengan kemampuan minim yang saya miliki.

Kembali setelah berlibur bersama BNCC(Bina Nusantara Computer Club) 2004 di LKMM(Latihan Kepemimpinan dan Management Mahasiswa) pertama dimana saya menjadi senior setelah 3 tahun berkiprah dalam dunia organisasi kampus tersebut, saya mencari-cari kerjaan lagi via 3 situs percari kerja dan om google yang selalu ada di bagian kanan atas browser(opera & firefox) saya. Di LKMM saya juga sedikit berdiskusi dengan salah seorang senior hebat yang kini berkarir pada perusahaan telekomunikasi yang dimiliki oleh pengusaha yang sama dengan pemilik PT Lapindo. Dia sedikit sharing mengenai kehidupannya setelah lulus. Dia memilih untuk mencari sertifikasi dahulu sebelum bertanding dengan amplop coklat lainnya. Setelah itulah baru dia mengumpulkan CV-nya untuk dibagikan kepada kurang lebih 50 perusahaan di bidang mining, customer good, telco dan bank. Itulah 4 bidang yang menurutnya memiliki karir baik di bidang IT.

Saya mulai merasa bingung sebenarnya pekerjaan apa sih yang saya mau…, kambali saya mengajak segenap kawula muda yang telah lama terperosok di dunia kerja. Merekalah Muhammad Musthopha Hidayatullah aka Sir Pay(anak manajemen yang pernah tidak sengaja menjadi manager IT saya sewaktu saya menjabat sebagai koordinator fave (RnD & Project House BNCC) , Riky Kurniawan aka herowannabe (mainannya database di Bakrie), dan Donny Kurniawan aka spydermanvswolvarine (Sekarang berkiprah di detik.com). Ada beberapa quote yang saya ambil dari diskusi tersebut. Berikut celoteh nya.

………..
riky.kurniawan: org hebat karirnya itu ga pernah terlalu lama dan ga pernah terlalu sebentar di satu perusahaan
riky.kurniawan: kalo mau pindah..jgn terlalu pikirin offering materi, liat juga karir lo naik ato ga…
riky.kurniawan: spt yg gw dah pernah bilang kmarin ..mending lo atur strategi lo di awal ini. mau karir seperti apa gue mau nanti?
riky.kurniawan: karena 2-3 thn diawal karir, nentuin lo didepannya..
riky.kurniawan: klo lo salah..trus pengen ganti lagi, sayang 2-3thn lo..dan lo harus mulai lg dr awal
riky.kurniawan: klo mau jd marketing,,,mulai dr sekarang
riky.kurniawan: klo mau jd programmer, mulai dr sekarang
riky.kurniawan: semua karir bagus koq
riky.kurniawan: klo mau jadi gigolo, mulai juga dari sekarang
………..

………..
Donny Kurniawan: sebenernya si kerja dimana aja sama aja
Donny Kurniawan: yang penting kalo saran gw
Donny Kurniawan: loe harus cari perusahaan besar
Donny Kurniawan: yang banyak fasilitasnya
Donny Kurniawan: punya server sendiri atau collocation
Donny Kurniawan: punya fasilitas seperti kendaraan kantor
Donny Kurniawan: mobil kantor
….
Donny Kurniawan: trus bis cari perusahaan besar dengan banyak fasilitas
Donny Kurniawan: tinggal cari yang environmentnya nyaman
Donny Kurniawan: dimana banyak orang belajar sama2
….
Donny Kurniawan: di beberapa perusahaan java biasanya orang2nya cuek2
Donny Kurniawan: loe-loe, gw-gw
Donny Kurniawan: sama2 belajar
….
Donny Kurniawan: trus di detik loe juga di kasih waktu untuk belajar dan explore
Donny Kurniawan: diperusahaan lain blom tentu
Donny Kurniawan: misalkan ni, loe disuruh blajar java
Donny Kurniawan: maka loe deadline-nya juga dibuat sesuai dengan waktu yang loe butuhkan
Donny Kurniawan: mereka juga hitung learning curve-nya brapa minggu
Donny Kurniawan: trus develop aplikasi brapa minggu
Donny Kurniawan: ada indomie gratis juga, kecap, saos, milo, indocafe coffemix, teh, susu, aqua
Donny Kurniawan: kulkas
Donny Kurniawan: semua gratis
Donny Kurniawan: kalo meeting juga pesen makan dari luar
Donny Kurniawan: tapi ga ada uang lembur
….
Donny Kurniawan: mayoritas si detik itu php
Donny Kurniawan: tapi sekarang mulai beragam lagi
Donny Kurniawan: dengan java dan ruby
Donny Kurniawan: jadi kalo loe kesulitan ga ada yang bantu
Donny Kurniawan: kalo di detik saling bantu
….
Donny Kurniawan: environment-nya enak, dapet banyak ilmu, banyak fasilitas yang standard, indomie dan lain-lain, dan buat loe yang masi fresh graduate gajinya bisa di bilang mencukupi
Donny Kurniawan: 2-3 tahun di detik cukuplah buat dapet banyak ilmu

<<<<<DARI PAY>>>>>>
Mohammad Hidayatullah: klo kata bokap gw, di masa” mendatang, kerjaan yang aman ya jadi PNS
Mohammad Hidayatullah: kedepan gaji PNS minimal 10 juta (mulai dari 2010)

Inti dari percakapan tersebut berkisar mencari jati diri hidup ini dalam berkarir. Banyak yang perlu dipertimbangkan dari karir tersebut :
1. Gaji dan Fasilitas (kesehatan, peralatan, lembur, gaji tambahan dll)
2. Lingkungan kerja (lokasi tempat kerja, budaya, hubungan sesama)
3. Mendukung karir selanjutnya (jenjang karir, status permanen/kontrak, )

Berikut adalah target perusahaan yang saya inginkan

Kalo mau jadi programmer Java yang hebat dan di training seta ditempatkan di Bali :
1. sigma -> udah lolos seleksi tinggal diberangkatkan tapi mikir2 lagi, gak jadi ikut deh soalnya ada ikatan dinas 2 th
2. mitrais

Perusahaan
1. AdIns -> ada latihan, ditempatkan di bank, tapi gaji dipotong dia
2. detik.com -> ada modal Ruby, tempatnya asik, banyak kenalan lagi
3. astra graphia -> gak tau…., katanya sih keren

Bidang Pekerjaan
1. Telco
2. Cunsumers good
3. Bank

yang asik & bikin kepuasan tersendiri:
entertainment -> hahaha,,, ngarep, tapi kalo nge-mc gw lakonin lah
mengajar -> ini sih selingan doang, emang udah keturunan kali dari Bokap

tapi kata orang tua dulu, jodoh dan rezeki udah ada yg ngatur… gimana kita berusaha aja… jadi kerja dimana aja, sama aja asal serius… Banyak belajar nih dari blog http://priandoyo.wordpress.com/

Untuk itu Saya akan menindaklanjutinya di job expo (26/02/08) di BiNus… sekalian pengen ke BVoice, dah kangen nih pengen kesono lagi…

548 comments

1 4 5 6 7
  1. cheap jordans online 8 January 2014 at 3:32 PM

    Reply

    Nice post. I learn something much more challenging on unique blogs everyday. It is going to often be stimulating to read content from other writers and practice just a little some thing from their store. I’d prefer to make use of some with the content on my weblog regardless of whether you do not mind. Natually I’ll give you a link on your internet blog. Thanks for sharing.

  2. cheap shoes 8 January 2014 at 3:48 PM

    Reply

    An intriguing discussion is worth comment. I feel that you should certainly write a lot more on this subject, it may not be a taboo subject but typically consumers aren’t enough to speak on such topics. To the next. Cheers

  3. jordans outlet 8 January 2014 at 3:48 PM

    Reply

    The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I really thought youd have some thing interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something which you could fix if you ever werent too busy searching for attention.

  4. cheap jordans 8 January 2014 at 3:49 PM

    Reply

    I’m generally to blogging and i actually appreciate your content. The post has genuinely peaks my interest. I’m going to bookmark your internet site and keep checking for new details.

  5. retro jordans 8 January 2014 at 3:50 PM

    Reply

    you’ve got a great blog here! would you like to create some invite posts on my weblog?

  6. jordans outlet 8 January 2014 at 3:50 PM

    Reply

    Terrific Post.thanks for share..even more wait ..

  7. jordans free shipping 8 January 2014 at 3:51 PM

    Reply

    I’m impressed, I ought to say. Honestly rarely do I encounter a blog that is both educative and entertaining, and let me tell you, you might have hit the nail on the head. Your thought is outstanding; the problem is something that not sufficient men and women are speaking intelligently about. I am especially pleased that I stumbled across this in my search for something relating to this.

  8. web hosting reviews 9 January 2014 at 8:40 PM

    Reply

    webhosting best web hosting webhosting!? web hosting review.. webhosting web hosting web hosting review.. webhosting!? web hosting reviews best web hosting 2224019350792 webhosting best web hosting

    • Suresh 10 September 2014 at 8:15 AM

      Reply

      By , July 14, 2009 at 7:39 amI downloaded the new veisorn and it created the table stt2meta in my database. I’ve checked the box to add the list automatically, but I don’t see anything..-= Jimc2b4s last blog =-.

  9. http://wrzos.naplus.com.pl 26 January 2014 at 12:19 AM

    Reply

    Whats Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively useful and it has aided me out loads. I hope to contribute & assist other customers like its helped me. Great job.

  10. beats prezzi 26 January 2014 at 1:09 AM

    Reply

    I have recently started a site, the information you provide on this web site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. “The very ink with which history is written is merely fluid prejudice.” by Mark Twain.

  11. woolrich outlet roma 26 January 2014 at 3:07 AM

    Reply

    What i don’t understood is in reality how you are not actually much more well-liked than you might be now. You are very intelligent. You understand therefore significantly relating to this matter, produced me in my opinion imagine it from so many various angles. Its like men and women aren’t interested unless it’s one thing to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs nice. Always handle it up!

  12. hollister france 3 August 2014 at 11:05 PM

    Reply

    Driven by Chinas large population and rapid urbanization, growth in investment has outpaced that of overall GDP for all but two years since 1991 (1997 and 2007). This lifted the share of investment in Chinas GDP to 48.1 percent by 2012. Progress has yet to be made in rebalancing the Chinese economy away from investment toward consumption. Investment contributed 4.1 percentage points of the 7.6 percent GDP growth in the first half of 2013, against 3.4 percentage points from consumption. If investment continues to grow faster than GDP, it would soon exceed domestic savings (50.8 percent of GDP in 2012), which is not sustainable. Deceleration in investment growth is inevitable, though the pace may be slow.

  13. フェリージ トートバッグ 12 August 2014 at 11:07 AM

    Reply

    He arrived from a white Bentley and partied alongside promoter Alex Gidewon in addition to V103 Kenny Burns.

  14. マリークワント キーケース 15 August 2014 at 3:54 AM

    Reply

    He arrived in a very white Bentley and partied along with promoter Alex Gidewon in addition to V103 Kenny Burns.

  15. hollister outlet 19 August 2014 at 11:44 AM

    Reply

    Meanwhile, shareholders are getting jittery with only four days left before the US fiscal cliff deadline of December 31.

  16. nike tn 20 August 2014 at 8:43 AM

    Reply

    STRONGER profits from Microsoft, McDonald’s and other major US corporations pushed stocks higher yesterday. Optimism from Europe helped brighten the mood.

  17. mattew crorkz 27 August 2014 at 11:28 AM

    Reply

    2XT9Sz Hello there, You’ve done a great job. I will certainly digg it and individually suggest to my friends. I’m sure they will be benefited from this site.

  18. 万年筆 セーラー 1 September 2014 at 3:57 PM

    Reply

    His commute grew by a couple of miles, but his new working environment reflects light years of change.

  19. Abdo 9 September 2014 at 7:39 PM

    Reply

    By , September 2, 2010 at 10:34 pmBos, saya udah pake, terus dapet saran dari seopressor kayak gini:You need a H1, H2, H3 tag with your korewyd inside it.Itu gimana betulinnya ya..? kalo H1 bukannya blog title ya? gak bisa dirubah lagi?. Kalo H2 saya , sepertinya sudah mengandung kw-nya tapi kok nongol di saran itu.Thanks

  20. Dario 10 September 2014 at 10:59 AM

    Reply

    By , July 13, 2011 at 7:46 pmDear mas poer Ini pertama kali saya mnuagenakgn plugin Seo STT2 di blog baru saya. Saat saya install, semua berjalan lancar, nah yang bermasalah adalah plugin ini ga mau jika kita aktifkan, saat saya klik Activate malah dia keluar dari dashboard installed plugin menuju halaman depan blog, berkali2 saya coba tetap sama. sebagai informasi, wordpress saya versi 3.2.1 dan blog ini masih sangat baru, blom ada apa2.Sepertinya ini bugs dari Seo STT2 mas.. Mohon bantuannya mas Poer..thankszulfikar

  21. Google 15 September 2014 at 12:07 AM

    Reply

    Check below, are some totally unrelated web sites to ours, nonetheless, they’re most trustworthy sources that we use.

  22. view 19 September 2014 at 9:02 AM

    Reply

    I just want to say I’m newbie to blogging and site-building and absolutely loved this blog. Most likely I’m want to bookmark your blog post . You surely come with tremendous posts. Thank you for revealing your website.

  23. Vickie 21 September 2014 at 7:19 PM

    Reply

    I read a lot of interesting articles here. Probably you spend a lot of time writing, i know how to save you
    a lot of work, there is an online tool that creates high quality,
    SEO friendly articles in minutes, just search in google – laranitas free content source

  24. コーチ 25 September 2014 at 11:11 AM

    Reply

    It’s the best the コーチ. You do not ever realised in what way clothing fashion they’ve been, before pick up on all others whining the correct way specific it happens to be and you’re very type, comfortable and looking out high quality 🙂

  25. browse this site 28 September 2014 at 11:32 PM

    Reply

    I simply want to say I’m all new to blogging and definitely enjoyed you’re web blog. Likely I’m likely to bookmark your blog post . You definitely come with great writings. Kudos for revealing your web-site.

  26. Caitlin 30 September 2014 at 2:54 PM

    Reply

    I read a lot of interesting posts here. Probably you
    spend a lot of time writing, i know how to save you a lot
    of work, there is an online tool that creates high quality, SEO friendly articles in minutes, just type in google – laranitas
    free content source

  27. my web 1 October 2014 at 3:07 AM

    Reply

    I simply want to mention I am all new to weblog and seriously savored this web-site. Most likely I’m want to bookmark your site . You amazingly come with fabulous stories. Thanks a bunch for sharing with us your blog.

  28. バンズ スリッポン 白 1 October 2014 at 3:42 PM

    Reply

    Her commute grew by a couple miles, but his new doing the job environment reflects light years of change.

  29. view publisher site 9 October 2014 at 8:14 AM

    Reply

    I simply want to tell you that I am very new to blogging and seriously loved this blog site. Most likely I’m planning to bookmark your blog . You definitely have great articles and reviews. Many thanks for sharing with us your web site.

  30. ケイトスペード 財布 新作 2014 23 October 2014 at 6:25 PM

    Reply

    His or her commute grew by a pair of miles, but his new working environment reflects light many change.

  31. air max pas cher 25 October 2014 at 1:42 AM

    Reply

    AFAIK Grooveshark likewise is not going to advise anyone whatever. I actually never have located a really function at any rate, in addition to Seems utilizing it closely for the last weeks. IMO Grooveshark surpasses Spotify while you can listen to a large degree of new music not having (audio) ads as well as totally free. And when you will have a free account you can even make your very own playlists. I more than likely brain learning the reason Spotify provides such a huge next actually (most of my very own the facebook friends are generally headquartered Norwegian along with the Netherlands, which is fairly large there).

  32. look at this web-site 30 October 2014 at 11:12 AM

    Reply

    I simply want to tell you that I am just very new to blogging and site-building and seriously loved you’re website. More than likely I’m likely to bookmark your blog post . You definitely come with outstanding articles. Regards for revealing your web page.

  33. yuzu 4 7inches 3 November 2014 at 10:49 AM

    Reply

    I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both educative and entertaining,
    and without a doubt, you have hit the nail on the head.

    The problem is something which not enough folks
    are speaking intelligently about. Now i’m very happy
    that I found this in my hunt for something regarding this.

  34. Air Max 90 pas cher 3 November 2014 at 8:15 PM

    Reply

    Let us never forget this Harry Reid can be a fellow Mormon. and nBut there exists yet another thing here that almost everyone is definitely lacking Romney may well not forked out just about any taxes regarding ten years because he may don’t you have attained any money regarding several years. Hew nicely could have paid him self an income of $1 that is certainly completely lawful which is not really taxable, hence absolutely no “income” duty. (I realize its $7K you have to make when you have even arranging, while it can be a little fewer. ) and nHe could possibly have alternatively considered his / her funds seeing that benefits that is certainly perfectly legal (if it must be can be another challenge, however it *is* authorized, as well as repeatedly done) and therefore just had “investment” revenue what is the best this individual doubtless compensated the proper taxation. Thereby someone who somehow (illegally) received a copy associated with Romney’s tax returns for anyone yrs solely views him or her having to pay income tax in expenditure earnings without realizing that it is in reality earnings given while returns and also knee-jerks the particular “didn’t shell out taxes” concept. and nI believe Milliseconds. Goodman said very best final summer time: Mitt Romney is quite VERY rich. Very good he’s got plenty of cash never to want fraction along with payoffs thus can be sincere. And albeit, I avoid treatment how they usually spends *his* money, On the web much more worried about exactly how this individual (or NoBama) stays *OUR* money….

  35. read this article 7 November 2014 at 9:33 AM

    Reply

    I simply want to say I am all new to weblog and seriously loved your page. Very likely I’m want to bookmark your site . You really come with good article content. Thank you for revealing your blog site.

  36. Along with numerous appearances in some of the hottest glossies around throughout her portfolio, her latest is within the February 2012 issue associated with Elle France.

  37. read review 21 November 2014 at 12:14 AM

    Reply

    I just want to say I’m new to blogging and definitely savored you’re web blog. Probably I’m likely to bookmark your site . You actually come with wonderful stories. Cheers for revealing your blog.

  38. モンクレール ダウン メンズ 24 November 2014 at 7:10 AM

    Reply

    Western design meets all Us girlthat’s a fabulous combination we can not wait to wear.

  39. http://tinyurl.com/ogg336m 28 November 2014 at 8:18 AM

    Reply

    Some really superb articles on this site, thank you for contribution. “Give me the splendid silent sun with all his beams full-dazzling.” by Walt Whitman.

  40. expedia coupons 2 December 2014 at 5:04 PM

    Reply

    This is certainly rather reasonable place as improved throughout the web blog. Treasure raving about all around.

  41. look here 3 December 2014 at 7:51 AM

    Reply

    I simply want to say I am all new to blogging and honestly liked this website. More than likely I’m want to bookmark your blog . You absolutely have terrific well written articles. Thanks for sharing with us your web site.

  42. Hmmm… I believe you actually neglected often the objective regarding my very own posting (or My partner and i failed to face the purpose crystal clear that is possibly far more likely)

  43. offshore poker totally legal 8 December 2014 at 8:44 AM

    Reply

    What advice do you have for an aspiring blogger? neat article. Thank you.

  44. free viagra sample 9 December 2014 at 7:39 AM

    Reply

    What advice do you have for an aspiring blogger? stupid article. Thank you.

  45. Kenneth 9 December 2014 at 1:47 PM

    Reply

    You share interesting things here. I think
    that your page can go viral easily, but you
    must give it initial boost and i know how to do it, just search in google – mundillo traffic increase

  46. free porn 10 December 2014 at 3:54 AM

    Reply

    nice site. Thanks.

  47. free viagra sample 10 December 2014 at 6:20 PM

    Reply

    Where is this site published? interesting web site. Thanks.

  48. online gambling free chips 12 December 2014 at 1:59 AM

    Reply

    neat web site. Thank you.

  49. ig 17 December 2014 at 6:57 PM

    Reply

    I pay a quick visit each day a few web sites and websites to read content, however this webpage gives feature based articles.

  50. Goedkope Moncler Jas 20 December 2014 at 8:04 PM

    Reply

    I’d like to find out more? I’d love to find out some additional information.

1 4 5 6 7

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *