Setelah dinyatakan lulus dengan nilai B (dan sedikit perasaan kecewa) pada sidang pendadaran skripsi saya yang berjudul “Analisis dan Perancangan Aplikasi Jejaring Sosial Penjualan Berbasis Web” akhirnya waktunya cari-cari kerjaan walaupun masih dalam masa revisi skripsi. Mulailah dengan join ke beberapa situs lowongan pekerjaan (BinusCareer, JobsDB dan Jobstreet). Sebenarnya BinusCareer dan JobsDB sudah lama saya join disana, tapi tidak pernah update resume dan tidak pernah melihat perkembangannya. Dilanjutkan kembali dengan mengupdate CV, termasuk pada website pribadi saya ini. Tapi setiap melihat requirement yang diberikan setiap lowongan, saya merasa semakin kecil dengan kemampuan minim yang saya miliki.

Kembali setelah berlibur bersama BNCC(Bina Nusantara Computer Club) 2004 di LKMM(Latihan Kepemimpinan dan Management Mahasiswa) pertama dimana saya menjadi senior setelah 3 tahun berkiprah dalam dunia organisasi kampus tersebut, saya mencari-cari kerjaan lagi via 3 situs percari kerja dan om google yang selalu ada di bagian kanan atas browser(opera & firefox) saya. Di LKMM saya juga sedikit berdiskusi dengan salah seorang senior hebat yang kini berkarir pada perusahaan telekomunikasi yang dimiliki oleh pengusaha yang sama dengan pemilik PT Lapindo. Dia sedikit sharing mengenai kehidupannya setelah lulus. Dia memilih untuk mencari sertifikasi dahulu sebelum bertanding dengan amplop coklat lainnya. Setelah itulah baru dia mengumpulkan CV-nya untuk dibagikan kepada kurang lebih 50 perusahaan di bidang mining, customer good, telco dan bank. Itulah 4 bidang yang menurutnya memiliki karir baik di bidang IT.

Saya mulai merasa bingung sebenarnya pekerjaan apa sih yang saya mau…, kambali saya mengajak segenap kawula muda yang telah lama terperosok di dunia kerja. Merekalah Muhammad Musthopha Hidayatullah aka Sir Pay(anak manajemen yang pernah tidak sengaja menjadi manager IT saya sewaktu saya menjabat sebagai koordinator fave (RnD & Project House BNCC) , Riky Kurniawan aka herowannabe (mainannya database di Bakrie), dan Donny Kurniawan aka spydermanvswolvarine (Sekarang berkiprah di detik.com). Ada beberapa quote yang saya ambil dari diskusi tersebut. Berikut celoteh nya.

………..
riky.kurniawan: org hebat karirnya itu ga pernah terlalu lama dan ga pernah terlalu sebentar di satu perusahaan
riky.kurniawan: kalo mau pindah..jgn terlalu pikirin offering materi, liat juga karir lo naik ato ga…
riky.kurniawan: spt yg gw dah pernah bilang kmarin ..mending lo atur strategi lo di awal ini. mau karir seperti apa gue mau nanti?
riky.kurniawan: karena 2-3 thn diawal karir, nentuin lo didepannya..
riky.kurniawan: klo lo salah..trus pengen ganti lagi, sayang 2-3thn lo..dan lo harus mulai lg dr awal
riky.kurniawan: klo mau jd marketing,,,mulai dr sekarang
riky.kurniawan: klo mau jd programmer, mulai dr sekarang
riky.kurniawan: semua karir bagus koq
riky.kurniawan: klo mau jadi gigolo, mulai juga dari sekarang
………..

………..
Donny Kurniawan: sebenernya si kerja dimana aja sama aja
Donny Kurniawan: yang penting kalo saran gw
Donny Kurniawan: loe harus cari perusahaan besar
Donny Kurniawan: yang banyak fasilitasnya
Donny Kurniawan: punya server sendiri atau collocation
Donny Kurniawan: punya fasilitas seperti kendaraan kantor
Donny Kurniawan: mobil kantor
….
Donny Kurniawan: trus bis cari perusahaan besar dengan banyak fasilitas
Donny Kurniawan: tinggal cari yang environmentnya nyaman
Donny Kurniawan: dimana banyak orang belajar sama2
….
Donny Kurniawan: di beberapa perusahaan java biasanya orang2nya cuek2
Donny Kurniawan: loe-loe, gw-gw
Donny Kurniawan: sama2 belajar
….
Donny Kurniawan: trus di detik loe juga di kasih waktu untuk belajar dan explore
Donny Kurniawan: diperusahaan lain blom tentu
Donny Kurniawan: misalkan ni, loe disuruh blajar java
Donny Kurniawan: maka loe deadline-nya juga dibuat sesuai dengan waktu yang loe butuhkan
Donny Kurniawan: mereka juga hitung learning curve-nya brapa minggu
Donny Kurniawan: trus develop aplikasi brapa minggu
Donny Kurniawan: ada indomie gratis juga, kecap, saos, milo, indocafe coffemix, teh, susu, aqua
Donny Kurniawan: kulkas
Donny Kurniawan: semua gratis
Donny Kurniawan: kalo meeting juga pesen makan dari luar
Donny Kurniawan: tapi ga ada uang lembur
….
Donny Kurniawan: mayoritas si detik itu php
Donny Kurniawan: tapi sekarang mulai beragam lagi
Donny Kurniawan: dengan java dan ruby
Donny Kurniawan: jadi kalo loe kesulitan ga ada yang bantu
Donny Kurniawan: kalo di detik saling bantu
….
Donny Kurniawan: environment-nya enak, dapet banyak ilmu, banyak fasilitas yang standard, indomie dan lain-lain, dan buat loe yang masi fresh graduate gajinya bisa di bilang mencukupi
Donny Kurniawan: 2-3 tahun di detik cukuplah buat dapet banyak ilmu

<<<<<DARI PAY>>>>>>
Mohammad Hidayatullah: klo kata bokap gw, di masa” mendatang, kerjaan yang aman ya jadi PNS
Mohammad Hidayatullah: kedepan gaji PNS minimal 10 juta (mulai dari 2010)

Inti dari percakapan tersebut berkisar mencari jati diri hidup ini dalam berkarir. Banyak yang perlu dipertimbangkan dari karir tersebut :
1. Gaji dan Fasilitas (kesehatan, peralatan, lembur, gaji tambahan dll)
2. Lingkungan kerja (lokasi tempat kerja, budaya, hubungan sesama)
3. Mendukung karir selanjutnya (jenjang karir, status permanen/kontrak, )

Berikut adalah target perusahaan yang saya inginkan

Kalo mau jadi programmer Java yang hebat dan di training seta ditempatkan di Bali :
1. sigma -> udah lolos seleksi tinggal diberangkatkan tapi mikir2 lagi, gak jadi ikut deh soalnya ada ikatan dinas 2 th
2. mitrais

Perusahaan
1. AdIns -> ada latihan, ditempatkan di bank, tapi gaji dipotong dia
2. detik.com -> ada modal Ruby, tempatnya asik, banyak kenalan lagi
3. astra graphia -> gak tau…., katanya sih keren

Bidang Pekerjaan
1. Telco
2. Cunsumers good
3. Bank

yang asik & bikin kepuasan tersendiri:
entertainment -> hahaha,,, ngarep, tapi kalo nge-mc gw lakonin lah
mengajar -> ini sih selingan doang, emang udah keturunan kali dari Bokap

tapi kata orang tua dulu, jodoh dan rezeki udah ada yg ngatur… gimana kita berusaha aja… jadi kerja dimana aja, sama aja asal serius… Banyak belajar nih dari blog http://priandoyo.wordpress.com/

Untuk itu Saya akan menindaklanjutinya di job expo (26/02/08) di BiNus… sekalian pengen ke BVoice, dah kangen nih pengen kesono lagi…

548 comments

1 2 3 7
  1. Riky Kurniawan 23 February 2008 at 10:01 AM

    Reply

    customer good? Keknya gw nyebut IT Auditor d…

    Udah, jangan banyak milih…don’t push your luck 😉

  2. aria 28 February 2008 at 4:21 PM

    Reply

    duh….si orang hebat ini….
    jangan kebanyakan milih mas, nanti keburu disalip temen2 lu

    klo kata orang, utk freshgrad macem kita gini jgn muluk2 mikirin gaji berjuta2. Tapi pikirin dulu mo jadi apa ke depannya nanti (itu kata orang loh…bukan kata gw).

    Klo saran gw sih, cari aja perush yg mo ngelatih kita dulu. Kan lumayan tuh bisa dpt ilmu gratis.

    Ok….gudluck bro

  3. Sir_Pay 1 March 2008 at 9:17 PM

    Reply

    asem…
    nama gw salah tuh!
    koreksi menjadi: Mohammad Musthofa hidayatullah
    dan saya bukan anak manajemen!
    melainkan anak program ganda Sistem Informasi – Manajemen..
    sial lo!!!

  4. SunTee 14 March 2008 at 1:24 PM

    Reply

    wan… jadi gigolo aja lu… wkwkwkwkwkwkwwk…. di jamin…. GA LAKU….. HAHAHAHAHAHAHA

  5. Oba 6 September 2009 at 2:22 AM

    Reply

    Greeting. I feel about airplanes the way I feel about diets. It seems to me they are wonderful things for other people to go on.
    I am from Czech and now teach English, please tell me right I wrote the following sentence: “If the cooperation uses a network, for card, because it is never at a set system baroque, currently it would be scoring credit and terminal to the card.”

    With love :-(, Oba.

  6. teeth whitener review 17 November 2010 at 9:27 PM

    Reply

    Fascinating, I’ve not even heard about this…

  7. generic_cialis 25 May 2011 at 11:52 AM

    Reply

    Hello!

  8. Marybeth Garnham 29 July 2011 at 2:57 PM

    Reply

    Rather beneficial posting Excited for extra content articles inside your web site.

  9. video gay 5 October 2011 at 1:32 AM

    Reply

    Appreciating the time and effort you put into your blog, I’m adding your RSS feeds to my Google account.

    • Tomonori 9 September 2014 at 10:37 PM

      Reply

      By , August 23, 2009 at 3:37 ammas poer thanks uda buat pligun yg keren ini mo nanya mas saya kan make yg searchterm yg di upload mas di wordpress org, nah itu hasil searchnya kok masih dobel2 ya ? misalnya saya masuk dari google dengan keyword saya ganteng itu ntar dipost yg dituju muncul 2 keyword saya ganteng ?? gmn tuh mas ?.-= agusc2b4s last blog =-.

  10. ZgrItcx 9 October 2011 at 9:29 AM

    Reply

    gYtHxCYN

  11. Pingback: Making Money Online Fast

  12. achat cialis en france 11 June 2012 at 5:14 AM

    Reply

    breiix privileges accordes aux membres de, Edits et ordonnances royaux:)

  13. Carroll B. Merriman 24 October 2013 at 7:38 PM

    Reply

    I just want to mention I am just beginner to blogs and really loved you’re web-site. Likely I’m want to bookmark your site . You certainly come with superb article content. Kudos for sharing your web site.

  14. lace dress 26 October 2013 at 10:23 AM

    Reply

    Great post, you have pointed out some fantastic points, I too think this is a very fantastic website.

  15. local company for mold removal 26 October 2013 at 12:29 PM

    Reply

    I used to be very pleased to search out this web-site.I needed to thanks on your time for this excellent read!! I undoubtedly having fun with every little little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

  16. cocktail dresses for weddings 26 October 2013 at 1:01 PM

    Reply

    I would like to take the opportunity of saying thanks to you for that professional advice I have often enjoyed visiting your site. I will be looking forward to the commencement of my college research and the whole prep would never have been complete without coming to your web site. If I can be of any assistance to others, I will be ready to help by way of what I have gained from here.

    • Jan 9 September 2014 at 8:52 PM

      Reply

      By , August 29, 2010 at 9:36 ambuat Mas Poer, klo dah nyoba plunignya..tolong juga dong di share hasilnya, se-signifikan apa plugin tsb bisa memposisikan SERP anyway,thanks mas dah share infonya, tinggal nunggu review ama kumpulin $$$-nya buat beli kalo hasil memuaskan,

  17. maxi dresses 26 October 2013 at 1:55 PM

    Reply

    Dead pent content , thanks for information .

  18. www.allplussizedresses.com 26 October 2013 at 1:56 PM

    Reply

    Excellent post. I used to be checking continuously this blog and I am impressed! Extremely helpful information specially the final section 🙂 I maintain such info much. I used to be looking for this particular info for a long time. Thank you and good luck.

  19. Great post, I believe people should larn a lot from this site its rattling user genial. So much good info on here :D.

  20. luggage sets 27 October 2013 at 6:47 PM

    Reply

    Definitely, what a splendid site and instructive posts, I will bookmark your website.All the Best!

  21. www.FormedPlate.com 28 October 2013 at 3:32 AM

    Reply

    Oh my goodness! Impressive article dude!

  22. red dresses for women 28 October 2013 at 7:02 AM

    Reply

    Sweet internet site, super design, very clean and utilise friendly.

  23. maxi dress 28 October 2013 at 7:06 AM

    Reply

    Dead written subject matter, appreciate it for information .

  24. FarmerDanrn.com 28 October 2013 at 3:55 PM

    Reply

    Oh my goodness! Amazing article dude!

    • Maiara 10 September 2014 at 3:49 AM

      Reply

      By , July 11, 2009 at 11:47 pmI just tried to inslatl inslatl version 0.90711 and the inslatler didn’t create any of the database tables. I deactivated the plugin, removed it, and then tried to reinstall it again. Still no luck. Currently it is deactivated waiting for your reply..-= Jimc2b4s last blog =-.

  25. http://www.KendallsLibrary.com 28 October 2013 at 6:14 PM

    Reply

    Sorry for the huge review, but I’m really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it’s the right choice for you.

  26. baby crib 28 October 2013 at 8:30 PM

    Reply

    Well I really enjoyed studying it. This article provided by you is very constructive for good planning.

  27. samsonite luggage 28 October 2013 at 9:12 PM

    Reply

    I dugg some of you post as I cerebrated they were very beneficial very beneficial

    • Sirirat 10 September 2014 at 6:58 PM

      Reply

      By , July 16, 2011 at 11:05 amhi, i use and love this plugin. retcleny i installed Relevanssi search plugin and get major errors for output terms_list (obviously a conflict). the popular terms widget works fine, and no php errors. but terms_list, even tho it looks fine on site, is throwing up php errors, too many. same when using php code version in a widget. i think it will work ok as a terms_list widget, similar to the other widgets. i notice u didnt produce a widget version of this. is it easy to make one by add code to your widget.php file?

  28. http://www.chochomaduras.com 28 October 2013 at 9:14 PM

    Reply

    Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

  29. http://www.please-bang-my-wife.net 28 October 2013 at 11:57 PM

    Reply

    Aw, this was an incredibly nice post. Spending some time and actual effort to produce a superb article… but what can I say… I put things off a whole lot and don’t manage to get anything done.

  30. Pingback: Dry Skin

  31. Pingback: local search

  32. www.princessbands.com 29 October 2013 at 6:05 AM

    Reply

    When I originally commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I get 4 emails with the exact same comment. Is there a means you can remove me from that service? Thanks!

  33. Hdapi.com 29 October 2013 at 9:11 AM

    Reply

    Oh my goodness! Amazing article dude!

  34. car seats 29 October 2013 at 10:14 AM

    Reply

    We are a gaggle of volunteers and opening a brand new scheme in our community. Your web site offered us with helpful info to paintings on. You have performed a formidable task and our entire group shall be thankful to you.

  35. read omega 29 October 2013 at 2:10 PM

    Reply

    extremely valuable material, in general I picture this is worthy of a book mark, cheers

  36. Pingback: Boutique hotels italy

  37. http://www.MyWorkoutconnection.com 29 October 2013 at 5:54 PM

    Reply

    Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

  38. external hard drive 29 October 2013 at 7:16 PM

    Reply

    Some truly wondrous work on behalf of the owner of this web site , dead great content material .

  39. Pingback: Whole Foods

  40. Excellent beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your web site, how can i subscribe for a weblog website? The account aided me a appropriate deal. I were a little bit familiar of this your broadcast offered brilliant clear concept.

  41. http://www.whooshcreativity.com 30 October 2013 at 5:09 PM

    Reply

    Oh my goodness! Impressive article dude!

  42. http://www.flatscreentvreviewer.com/ 30 October 2013 at 5:49 PM

    Reply

    Just desire to say your article is as surprising. The clarity in your submit is simply spectacular and that i can think you are a professional in this subject. Fine along with your permission allow me to snatch your RSS feed to keep updated with impending post. Thanks one million and please carry on the enjoyable work.

  43. bluetooth headphones 30 October 2013 at 6:28 PM

    Reply

    It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have learn this submit and if I could I want to counsel you few fascinating issues or suggestions. Perhaps you can write subsequent articles referring to this article. I wish to learn even more issues approximately it!

  44. lifeiscolourful.com 30 October 2013 at 10:01 PM

    Reply

    Can I simply just say what a relief to find a person that genuinely knows what they’re discussing on the net. You definitely know how to bring a problem to light and make it important. More people must read this and understand this side of your story. I can’t believe you aren’t more popular given that you most certainly possess the gift.

  45. http://www.Pattayainfo.com 31 October 2013 at 1:22 AM

    Reply

    Hi! I just would like to offer you a big thumbs up for the great information you’ve got right here on this post. I’ll be coming back to your web site for more soon.

  46. read omega 31 October 2013 at 2:28 AM

    Reply

    Strange , your post shows up with a black hue to it, what shade is the primary color on your site?

  47. Pingback: Perth family lawyer

  48. http://www.wirelessspeakersreviewer.com 31 October 2013 at 4:10 AM

    Reply

    I see something genuinely special in this web site.

  49. Pingback: rock and roll

  50. www.mmnperu.org 31 October 2013 at 4:44 AM

    Reply

    Next time I read a blog, Hopefully it does not disappoint me just as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read through, however I actually thought you’d have something helpful to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you weren’t too busy seeking attention.

1 2 3 7

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *